Meniu Închide

Proiectarea instalatiilor de detectie, semnalizare si avertizare incendiu

Aceste instalatii sunt proiectate tinandu-se cont de normativele in vigoare, de destinatia spatiilor, suprafata acestora si riscul la incendiu.
Rolul instalatiilor de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor este acela de a depista si avertiza rapid orice inceput de incendiu pentru o interventie rapida in vederea lichidarii inceputului de incendiu inainte de generalizarea acestuia, si evacuarii rapide si in siguranta a persoanelor aflate in cladirea monitorizata.
Aceste instalatii se compun din dispozitive electronice specifice cum ar fi:
– centrala de detectie;
– detecori de fum;
– detectori de temperatura;
– butoane de incendiu;
– sirene de avertizare, etc.

Aceste instalatii sunt de doua feluri:

1. Conventionale – in care componentele (detectoare de fum, butoane de incendiu) sunt grupate pe zone prestabilite, monitorizarea si semnalizarea facandu-se pe zona, semnalizandu-se aparitia unui focar de incendiu intr-o zona data.[/vc_column_text][vc_single_image image=”973″ img_size=”medium” alignment=”center” css_animation=”fadeInLeft”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]2. Adresabile – in care toate componentele (detectori, butoane, sirene) sunt integrate intr-o bucla fiecare componenta fiind indentificata de catre centrala printr-o adresa unica, permitandu-se astfel ca monitorizarea si semnalizarea sa se faca pentru fiecare componenta in parte. In acest mod aparitia unui focar de incendiu este semnalizata mult mai precis, semnalizandu-se exact elementul ce a depistat aparitia fumului micsorandu-se astfel timpul de interventie.

Alegerea tipului de instalatie de detectie, semnalizare si avertizare incendiu (conventionala/adresabila) se face in cadrul proiectarii in functie de suprafata ce trebuie monitorizata, de tipul si complexitatea compartimentarilor, de riscul la incendiu, conform normativelor in vigoare.