Meniu Închide

Proiectarea instalatiilor de limitare si stingere a incendiilor

Instalatiile de limitare si stingere a incendiilor sunt concepute pentru a asigura limitarea dezvoltarii si extinderii incendiilor in interiorul sau exteriorul cladirii si stingerea acestora, pentru diminuarea la maxim a pierderilor materiale si de vieti omenesti.

Aceste instalatii sunt de mai multe feluri, dotarea cladirilor cu aceste instalatii, proiectarea si modul de utilizare a cestora facandu-se in functie de mai multe criterii, stipulate in normativele in vigoare cum ar fi: tipul de cladire, suprafata si volumul acesteia, destinatia acesteia, riscul de incendiu, etc.

Cele mai uzuale tipuri de instalatii de limitare si stingere a incendiilor sunt:

– instalatii de limitare si stingere cu hidranti interiori;

– instalatii de limitare si stingere cu hidranti exteriori;

– instalatii de limitare si stingere cu sprinklere;

– instalatii de limitare si stingere cu drencere (sprinklere deschise)

Instalatii de limitare si stingere a incendiilor cu hidranti interiori

Aceste instalatii sunt proiectate tinandu-se cont de normativele in vigoare, de destinatia spatiilor, suprafata acestora si riscul la incendiu. Aceste instalatii au rolul de a asigura interventia in prima instanta in cazul izbucnirii unui focar de incendiu, in vederea izolarii acestuia, impidicarii extinderii acestuia la spatiile invecinate pana la venirea echipajelor de Pompieri sau stingerea acestora daca e posibil. Se pot folosi doua tipuri de hidranti. Cu furtun plat si cu raza de actiune de 26 ml si cu furtun semirigid cu raza de actiune de 36 ml. Numarul si distributia acestora se face in functie de parametrii si conditiile stipulate in normativele specifice.

Instalatii de limitare si stingere a incendiilor cu hidranti exteriori

Aceste instalatii sunt proiectate tinandu-se cont de normativele in vigoare, de destinatia cladirilor, suprafata si volumul acestora, riscul la incendiu, etc. Aceste instalatii au rolul de a asigura stingerea din exteriorul cladirii si impiedicarea extinderii incendiului la cladirile vecine.
Se pot folosi doua clase de hidranti exteriori. Hidranti exteriori supraterani amplasati deasupra cotei zero a terenului si hidranti exteriori subterani amplasati sub cota zero a terenului. Pentru fiecare clasa exista mai multe tipuri de hidranti caracterizati prin diametrul nominal, debitul specific tipul si numarul de iesiri disponibile. Raza maxima de actiune a unui hidrant exterior este de 120 ml. Proiectarea si amplasarea hidrantilor exteriori, stabilirea tipului de hidrant folosit, se face in functie de debitul de stingere necesar pentru cladirea studiata, de raza maxima de actiune si conformatia terenului.

Instalatii automate de limitare si stingere a incendiilor cu sprinklere

Sprinklerul este un dispozitiv de pulverizare automata a apei pe o suprafata data. Declansarea pulverizarii se face automat prin spargerea unei fiole ce obtureaza orificiul spriklerului, la o temperatura prestabilita.
Instalatiile de stigere cu sprinklere pot fi:
– cu sprinklere cu capul in sus cu rol de protejare a structurii cladirilor de influenta negativa a temperaturilor inalte in caz de incendiu, asigurandu-se racirea acestora prin pulverizarea apei;
– cu sprinklere cu capul in jos, cu rol de stingere a incendiului ce se manifesta sub capetele de sprinkler;
– in sistem apa- apa pentru spatiile in care se asigura tot timpul o teperatura pozitiva;
– in sistem apa-aer pentru spatiile in care nu se poate asigura tot timpul o temperatura pozitiva.
Proiectarea instalatiilor de stingere se face tinandu-se cont de prevederile normativelor specifice, tipul de instalatie alegandu-se in functie de destinatia spatiilor protejate, de suprafata acestora, de riscul la incendiu, de sarcina termica, etc.

Instalatii de limitare si stingere a incendiilor cu drencere (sprinklere deschise)

Drencerele (sprinklerele deschise) sunt dispozitive de pulverizare a apei similare sprinklerelor cu deosebirea ca acestea au orificiul de pulverizare neopturat de fiola de sticla.
Pulverizarea este comandata de deschiderea manuala sau automata a unei vane.
Instalatiile de stingere cu drencere au rolul de a asigura o perdea de apa, fie pentru racirea unor elemente de cladire (pereti, grinzi, stalpi, etc.), utilaje, fie pentru separatia sau delimitarea unor zone de altele in caz de incendiu, in vederea impiedicarii extinderii acestuia la alte cladiri sau zone (incaperi) din cladire.